MATKURS.NO – Matkurs uten høye kokkehatter

Bilde av to menn

Publisert 1. desember 2021

Svein og Svein driver Matkurs.no, og i denne utgaven av 50+ ressurs forteller de den fascinerende historien om selskapet og forholdet dem i mellom gjennom flere år med oppturer og nedturer. 50+ ressurs lages av 50 til 100 AS. Programleder: Kristin Langnes

Link til podkast

Matkurs

Ønsker du flere nyhetssaker slik som den du leste nå? Meld deg inn i vårt nyhetsbrev

Betydningen av å være 50+ og refleksjoner rundt alder og gründerskap ved drift av matkurs.no.

De er hhv. 56 og 57 år. Det er utfordrende å være gründere. Det er både opp- og nedturer, og de har hatt motgang. «Vi har forskjellige egenskaper og vi utfyller hverandre godt. Det den ene er god på, er den andre dårlig på og visa versa. Den ene er praktisk, og den andre er upraktisk. Vi vet vel sånn ca omtrent hvordan hver av oss tenker om en eller annen omstilling».

Den ene Svein har aldri hatt fast jobb. Det å være på et sted hele tiden har ikke vært noe for ham. Han vil hele tiden finne nye ting å engasjere seg i. Det har vært hans drivkraft. En er jo bare halvveis i livet til 100. Dersom matkurs ikke fungerer, vil han prøve noe annet – «the sky is the limit».

Den andre Svein har bakgrunn fra Corporate life. Det å drive sin egen bedrift er frigjørende. Da kan det tas beslutninger utfra egen oppfatning av verden. Dette fremfor å få tredd en eller annen oppfatning nedover hodet fra en eller annen person i utlandet. Han tror han hadde startet en ny bedrift dersom de hadde vært nødt til levere inn nøklene i fjor sommer. Fordi de har det gøy sammen.

Introduksjon av matkurs

De ble kjent med hverandre i 2004, den ene som ansatt i firmaet og den andre som den den største kunden. Da de øvrige eierne trakk seg ut, gikk «kunden» inn i selskapet. De overtok et firma i 2004, matkurs.no, som var etablert i 1997 og som de reetablerte etter eget konsept inklusiv en ny strategi. Deres treffpunkt var på humor og miljøengasjement (bevisst på ressursbruk).

Virksomheten ble etablert i et lokale på Rodeløkka. Det var et gammelt bygg som krevde oppussing. De fikk med seg gårdeier på laget og lånefinansierte oppussingen.

Konseptet til matkurs.no er å lage maten fra grunnen av og ikke kjøpe halvfabrikat eller helfabrikat. Verdiskapningen skal skje i egen butikk.

Hovedmålgruppen for kursene er vanlige folk med middels til høyere inntekt, som har en viss interesse for matlaging. De har også kurs for «dummies», gjerne sendt på kurs av ektefeller/ samboer. På grillkurs og kurs hvor en bruker hele dyret kommer det mest menn. Mens følgerne på sosiale medier er 70 % kvinner.

Beskrivelse av suksesskriteriene til matkurs.no.

Kursdeltakerne er de som skal skinne og bli underholdt gjennom myteknusing og noen «aha» opplevelser og humor. De skal ha et stort smil fra øre til øre når de forlater lokalene våre. På «Matkurs uten høye kokkehatter» skal de ansatte drive underholdning. Med andre ord skal ikke de ansatte være «høye på seg selv» og «sole seg» i glansen fra kursdeltakerne.

Driften av matkurset

Første kurs startet opp i september 2004 – før lokalene var helt ferdig. Det å være tidsoptimist er en dårlig egenskap for dem begge, og likeledes det å ikke ha nok kapital. Sommeren 2016 begynte kassa å bli tom. De fikk da til en god avtale med gårdeier.

Driften preges av sesongsvingninger hvor det er stille om sommeren. De manglet gode planer for å møte dette. F.eks. så kom sommeren 2018 allerede i slutten av april. Det året tok ikke virksomheten seg opp igjen før på høsten. Vinteren 2020 så det bra ut, mye å gjøre og rekruttering av nye ansatte var det største problemet. Men de måtte permittere alle ansatte da alt stengte ned 12. mars.

Oppsummering av hva du får som kursdeltaker

Nyttig kunnskap og lærdom om mat og matlaging. Økt selvtillit for matlaging, samt å bli satt i sentrum og bli underholdt – show og moro med matlaging.

Status for matkurs.no nå

De har fortsatt nøkler til lokalene. De statlige tiltakene som er gitt, er ikke tilstrekkelig, men samtidig bra nok. Hadde det ikke vært for dem, hadde lokalene vært tapt. I tillegg var det gode kundevenner som støttet dem. De klarer seg med et nødskrik.

Nå legger de opp til kurs – men med bare med en 10 dagers planleggingshorisont. Det er vanskelig å planlegge på sikt.  De ansatte er borte, og de er livredde for å åpne igjen. For tiden har de konsulentoppdrag. Omstillingen innebærer produksjon av nettbaserte kurs. Det kommer de til å fortsette med, og på sikt vil produksjonskvaliteten bli bra. Gjennom internettet når de ut over hele landet. Kursenes innhold går på slik som mat og vin. Dvs. lære å lage mat selv, samt å lage ting fra bunnen av på en rask og enkel måte.

Link til podkast

Matkurs

Ønsker du flere nyhetssaker slik som den du leste nå? Meld deg inn i vårt nyhetsbrev

Relaterte nyheter

Kompetansegapet gir grunn til bekymring

Kompetansegapet gir grunn til bekymring

Forskningen viser det, perspektivmeldingen varsler det og de tunge aktørene i arbeidslivet er bekymret. Norge har ikke all den kompetanse vi trenger for å møte utfordringene med det grønne skiftet, redusert oljevirksomhet og behovet for å skape nye jobber som skal...

les mer
Entreprenører på jakt etter kompetanse

Entreprenører på jakt etter kompetanse

Har du erfaring med forretningsutvikling eller strategi- og budsjettarbeid? Kan du tenke deg å være mentor, salgscoach, styremedlem eller engleinvestor? Flere spennende, helt forskjellige oppstartsbedrifter kommer på det åpne nettverkstreffet i 50 til 100 mandag 29....

les mer
Podcast: Vellykket kobling med Trygg Læring

Podcast: Vellykket kobling med Trygg Læring

Etter 30 år i oljeindustrien ble Bjørn Arthur Berntsen (55), gjennom 50 til 100, koblet til oppstarterbedriften Trygg Læring. I en podcast med Kristin Langnes, forteller han om hvordan hans lange erfaring og kompetanse er blitt en verdifull ressurs for selskapet

les mer