Bygger startup uten å starte noe selv – bbhugme 50+

Bilde av dame som blir intervjuet i podkasten

Kristin Stormanger 50+ har en imponerende erfaring med å ta store, globale merkevarer til nye høyder. Nå leder hun oppstartsbedriften bbhugme og forteller i denne podkasten hvordan hun nå får det beste fra begge “verdener”

Lytt til episoden her: 50+ ressurs

bbhugme – Gjør mødre og babyer lykkeligere – bbhugme®

Ønsker du flere nyhetssaker slik som den du leste nå? Meld deg inn i vårt nyhetsbrev

Ansettelse i bbhugme 50+

Kristin 50 + har de siste 3 årene jobbet i bbhugme. Jeg begynte snaut tre år etter oppstart. Foranledningen var oppskalering internasjonalt og jeg hadde den erfaringen de trengte. For meg var dette en kombinasjon av det beste fra 2 verdener. Dvs. være med på å satse i en tidlig fase og  uten å risikere gård og grunn.  Denne jobben i bbhugme ble jeg tipset gjennom nettverket mitt. Det ble noen intervjurunder med styret så det var vel en rolle som sånn sett ikke var utlyst.

Endringer/Forbedring i bbhugme etter jobbtiltredelse for Kristin 50+

Arbeidskapital  var en stor utfordring da jeg begynte. Bbhugme hadde produkter som ble produsert i Kina. Det var lange leveringstider og store krav til volumer. I tillegg måtte vi betale noe av produktene på forskudd. Transporten på sjøen kunne ta seks til åtte uker før de nådde sentrallageret. Der ble de liggende i påvente av å bli sendt ut til sluttkundene som er babyutstyrsbutikker. Disse igjen hadde fra ca 4 til 8 ukers betalingstid. Så det ble veldig mye kapitalbinding og store krav til arbeidskapital. Vi tok noen grep som gjorde at vi knakk koden og endret forretningsmodellen.

Flytte produksjonen fra Asia til Europa. Det mest lønnsomme var i første omgang å flytte produksjonen til Tyrkia. Det medførte korte leveringstider, små volumer, fleksibel leverandør og som også kunne lagre produktene. Vi fikk gode betalingsbetingelser. Resultat var redusert behov for arbeidskapital.

Satte bort faktureringen. Det neste vi sparte mye på var å få andre til å håndtere fakturering og få innbetalingene på plass. Det var også ressurser sparende.

Nye salgskanaler via nettbutikk og Amazon. Opprettelse og salg i egen nettbutikk forbedret  både marginene og kapitalsituasjonen. Nå får vi inn penger på konto nesten hver eneste dag og bbhugme slipper å ha de store utleggene.

For 2 år siden lanserte Bbhugme sine produkter på Amazon i UK.  Amazon er en stor maskin og det koster å selge der, men samtidig får vi utbetalt penger hver 14 dag. Dette ble noe helt annet enn å jobbe med en tredjepart og eventuelt en agent. Slapp da alle de lange prosessene med utestående fordringer. Med disse skiftende har vi nå en sund økonomi. I løpet av kort tid lanserer vi produktene på Amazon USA. Dette uten å ha behov for noe mere kapital da vi har egenkapitalen til å gjøre det. Dette er en viktig milepel.

Mentor og fokusgrupper – omgi seg med personer med kunnskap

I bbhugme har vi 50+ egentlig vært et lite team med begrenset kunnskap. I en tidlig fase ble det brukt konsulenter. Dette kompenserte jeg med å bruke mitt eksterne nettverk. Denne bedriftens produkter hadde behov for unge mentorer. Dvs. fremtidens forbrukere f.eks. de på midten av 30 årene som nettopp har vært igjennom barnefødsler og tidsklemma. I tillegg har vi fokusgrupper som er målgruppen for dem som kjøper våre produkter.

I tillegg er det viktig å få med mentorer som har gjort denne reisen før meg og som har skalert norske merkevarer ut i verden. Og da primært kunnskap om hva som skal til for å skalere opp innenfor f.eks logistikk, supply chain. Områder som ikke er innenfor min hoved kompetanse.

Alder 50+

Erfaring/kunnskap som 50+ som grunnlag for riktige avgjørelser. Som 50+ har man fått med seg trygghet og erfaring. Man er ikke like engstelig for å utfordre litt. Jeg har også lært meg å bruke veldig mye fakta. Det å trumfe igjennom ting er ikke noen god vei, så ofte må en jo tenke mellomløsninger. Jeg tok med meg erfaringen fra å ha jobbet internasjonalt i mange år med salg av babyutstyr i mer enn 50 land (bbhugme som skulle skalere og bygge opp en global merkevare.) Det er viktig å kunne ta imot og råd og lære selv om man er 50+. Man er ikke utlært en gang for alle, man må klare å balansere denne miksen av erfaring og flinke folk.   

Egenaktivitet nettverk.

Viktig å bruke eget nettverk og det  er mange i nettverket som synes det er inspirerende og morsomt å kunne hjelpe. Jeg tror nesten jeg har fått alle jobbene mine gjennom nettverk. Selv bruker jeg nettverket når jeg ansetter. Ser da etter folk i eget nettverk som jeg kanskje har jobbet med før eller har god erfaring med.

Pass på at LinkedInprofilen er oppdatert og  snakk med nettverksmedlemmene. Ha den synligheten som skal til. Mitt råd er å kunne ta regi på sin egen karriere, uten å sitte å vente på at noen bestemmer for deg.

Planlegge egen fremtid. Jeg har f.eks. en 2, 5 og 10 års plan som jeg alltid har hatt. Så kan det hende at de må justeres på, men da har man et mål. Det ansvaret må man ta selv. Dvs. unngå å tenke på at nå er jeg så travel med denne jobben at jeg selv ikke har tid til å tenke på min egen karriere.

Selv har jeg utdannet meg til Coach når jeg ikke lenger skal jobbe slik som i dag. Så man må være litt frempå og forutseende. Med andre or litt proaktiv i fht egen karriere.

Visdomsord til 50+

Jeg tenker for oss som har vært mange år i arbeidslivet at det er utrolig viktig å være tilgjengelig, bidra og ta litt mentor oppdrag. Det er utrolig motiverende å se at andre lykkes og hjelpe til med den erfaringen man har. For det er jo nettopp i en oppstart at man har lite ressurser. Da er det nyttig å ha med andre folk på laget som man kan diskutere med.

bbhugme – Gjør mødre og babyer lykkeligere – bbhugme®

Ønsker du flere nyhetssaker slik som den du leste nå? Meld deg inn i vårt nyhetsbrev

Del innlegget

Andre nyheter

Nyheter

Age Summit 2023

Vi ønsker velkommen til Age Summit 2023 Det er valgår, og i samarbeid med Senter for seniorpolitkk får vi med oss de ledende politiske partiene

Nyheter

Årets første medlemsmøte 1. februar

Årets første medlemsmøte er gjennomført, med tema “Seniorkompetanse i et mangfoldig arbeidsliv”. God stemning og masse energi preget møtet og deltakerne i salen – stor

Nyheter

Husk påmelding til medlemsmøte

Seniorkompetanse i et mangfoldig arbeidsliv Vi minner om årets første medlemsmøte i 50 til 100 1. februar kl 17.00, der vi skal dele hvor vi