70-plusser fulgte drømmen

70-plusser fulgte drømmen

Etter nær 30 år som leder av Avis i Skolen i Mediebedriftene følte han et sterkt behov for forandring. I 2009 startet Jan Vincens Steen (71) sitt eget firma, SteenMedia. Det ble begynnelsen på mange spennende prosjekter, nasjonalt og internasjonalt, med barn og ungdom som midtpunkt.

-Jeg har ikke angret en dag, og ville gjort samme igjen, sier Jan. Han er helt klart systematiker. Det er kanskje grunnen til at han har lykkes i sitt entreprenørskap.

– Hvilke råd vil du gi til 50, 60, 70-plussere som teller på knappene for å gjøre noe annet i yrkeslivet enn den jobben de har stått i, i mange år?

– Planlegg godt, gå igjennom alle økonomiske forpliktelser (forsikringer, abonnementer, osv) og fjern det som må fjernes. Det er veldig viktig å ha hele familien med på laget for å senke forbruket sammen. Det er også avgjørende å sette seg realistiske mål (drømmemål), spille på flere hester. Da mener jeg å søke muligheter innenfor flere områder og bruke nettverket ditt. Jeg syntes det også var godt å ha et mulig oppdrag i sikte før jeg kastet meg ut i det, forteller Jan

– Var du nervøs i tiden etter at du tok beslutningen om å starte for deg selv?

– Ikke nervøs, men spent og forventningsfull. Jeg hadde planlagt alt i god tid på forhånd. Jeg hadde noen områder jeg ville satse på. Noen slo til, noen ble borte, og viktigere; nye kom til.

Mangfoldige prosjekter

I og utenfor Mediebedriftene har Jan bidratt til opprettelse og videreutvikling av Unge Lesere-prosjekter i flere land, blant andre Indonesia, Thailand, Laos og Serbia. Han var medlem av World Young Readers Committee i World Association of Newspapers i en årrekke. Jan har dessuten skrevet to bøker i mediekunnskap sammen med Annlaug Vik Nilsson.

70-plusseren har etter 2009 gjennomført og gjennomfører en rekke internasjonale prosjekter for barn og ungdom. Han har hatt prosjekt for Flyktninghjelpen i flyktningeleiren Dadaab i Kenya, vært veileder for etablering av et mediealternativ i Somalia. Gjennom World Stringers Ltd (Steen eier 50 %) har han arbeidet med ungt entreprenørskap i Bosnia Hercegovina (i samarbeid med Handel og Kontor), og i Libanon (i samarbeid med Young Solidarity for Palestine). Steen har mottatt flere arbeidsstipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og fra Sasakawa Foundation.

Jan satt i UNICEF Norges hovedstyre 2000–2002. I 2016 / 2017 var han engasjert i å utarbeide pedagogisk materiell for Bergen kommune og Bergen 2017 i forbindelse med VM i landeveissykling. 

Hjertet i Libanon

I dag brenner Jan spesielt for situasjonen til barn og unge voksne fra krigsherjede Syria/Palestina/Libanon i Saida sør for Beirut. Han har trent skoleklasser og grupper i skriving og foto og fått utgitt fem temahefter forfattet av unge deltakere. De har tatt for seg sin egen historie, framtidshåp og situasjonen de lever i i dag. Siden mars har han og elevene jobbet sammen på nett rundt temaet arbeid.

Han mottok i 2008 utmerkelse fra den indonesiske avisutgiverforeningen og i 2019 fra Journalistforbundet i Laos.

Jan har også samarbeidet også med Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker hvor han har planlagt og gjennomført flere prosjektreiser for studentene og undervist i mediekunnskap.

Erfaring betyr mest

50-plussere har med seg en betydelig erfaring og kompetanse- og ikke minst et stort nettverk etter mange år i arbeidslivet. Jan er klar på at alt han gjør i sitt firma er tuftet på erfaring fra utdanning, politisk arbeid og diverse jobber.

– Hva er det morsomste du har jobbet med i alle årene du har drevet for deg selv?

– Jeg synes det var spesielt fint å jobbe med asylsøkere og flyktninger i Norge og i Dadaab/Kenya. Men, jeg må si at arbeidet med barn og unge voksne i Libanon siden 2013, med palestinere, syrere og libanesere, virkelig har gitt meg mye tilbake. Ikke økonomisk- men på det menneskelige plan.

Ettertraktet fleksibilitet

Det kan være en stor beslutning å hoppe av en karriere du har hatt i nær 30 år, og det er ikke alle som lykkes. Men fikser du overgangen er premien frihet og fleksibilitet i livet. Jan kom dit, spesielt den dagen han kom i posisjon til å kunne si nei til oppdrag.

-Du har passert 70. Har du noen tanker om å bli pensjonist?

-Ikke før om to-tre år, hvis helsa holder, svarer Jan Vincens Steen.

Jan er født i Vang i Hedmark. Etter videregående ved Hamar Katedralskole studerte han historie, engelsk og sosiologi ved Universitetet i Oslo. I studietiden engasjerte han seg i Studentersamfunnet (DNS) og var i en periode kulturansvarlig i styret.

Del innlegget

Andre nyheter

Nyheter

Age Summit 2023

Vi ønsker velkommen til Age Summit 2023 Det er valgår, og i samarbeid med Senter for seniorpolitkk får vi med oss de ledende politiske partiene

Nyheter

Årets første medlemsmøte 1. februar

Årets første medlemsmøte er gjennomført, med tema “Seniorkompetanse i et mangfoldig arbeidsliv”. God stemning og masse energi preget møtet og deltakerne i salen – stor

Nyheter

Husk påmelding til medlemsmøte

Seniorkompetanse i et mangfoldig arbeidsliv Vi minner om årets første medlemsmøte i 50 til 100 1. februar kl 17.00, der vi skal dele hvor vi