70-plusser fulgte drømmen

70-plusser fulgte drømmen

Etter nær 30 år som leder av Avis i Skolen i Mediebedriftene følte han et sterkt behov for forandring. I 2009 startet Jan Vincens Steen (71) sitt eget firma, SteenMedia. Det ble begynnelsen på mange spennende prosjekter, nasjonalt og internasjonalt, med barn og ungdom som midtpunkt.

-Jeg har ikke angret en dag, og ville gjort samme igjen, sier Jan. Han er helt klart systematiker. Det er kanskje grunnen til at han har lykkes i sitt entreprenørskap.

– Hvilke råd vil du gi til 50, 60, 70-plussere som teller på knappene for å gjøre noe annet i yrkeslivet enn den jobben de har stått i, i mange år?

– Planlegg godt, gå igjennom alle økonomiske forpliktelser (forsikringer, abonnementer, osv) og fjern det som må fjernes. Det er veldig viktig å ha hele familien med på laget for å senke forbruket sammen. Det er også avgjørende å sette seg realistiske mål (drømmemål), spille på flere hester. Da mener jeg å søke muligheter innenfor flere områder og bruke nettverket ditt. Jeg syntes det også var godt å ha et mulig oppdrag i sikte før jeg kastet meg ut i det, forteller Jan

– Var du nervøs i tiden etter at du tok beslutningen om å starte for deg selv?

– Ikke nervøs, men spent og forventningsfull. Jeg hadde planlagt alt i god tid på forhånd. Jeg hadde noen områder jeg ville satse på. Noen slo til, noen ble borte, og viktigere; nye kom til.

Mangfoldige prosjekter

I og utenfor Mediebedriftene har Jan bidratt til opprettelse og videreutvikling av Unge Lesere-prosjekter i flere land, blant andre Indonesia, Thailand, Laos og Serbia. Han var medlem av World Young Readers Committee i World Association of Newspapers i en årrekke. Jan har dessuten skrevet to bøker i mediekunnskap sammen med Annlaug Vik Nilsson.

70-plusseren har etter 2009 gjennomført og gjennomfører en rekke internasjonale prosjekter for barn og ungdom. Han har hatt prosjekt for Flyktninghjelpen i flyktningeleiren Dadaab i Kenya, vært veileder for etablering av et mediealternativ i Somalia. Gjennom World Stringers Ltd (Steen eier 50 %) har han arbeidet med ungt entreprenørskap i Bosnia Hercegovina (i samarbeid med Handel og Kontor), og i Libanon (i samarbeid med Young Solidarity for Palestine). Steen har mottatt flere arbeidsstipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og fra Sasakawa Foundation.

Jan satt i UNICEF Norges hovedstyre 2000–2002. I 2016 / 2017 var han engasjert i å utarbeide pedagogisk materiell for Bergen kommune og Bergen 2017 i forbindelse med VM i landeveissykling. 

Hjertet i Libanon

I dag brenner Jan spesielt for situasjonen til barn og unge voksne fra krigsherjede Syria/Palestina/Libanon i Saida sør for Beirut. Han har trent skoleklasser og grupper i skriving og foto og fått utgitt fem temahefter forfattet av unge deltakere. De har tatt for seg sin egen historie, framtidshåp og situasjonen de lever i i dag. Siden mars har han og elevene jobbet sammen på nett rundt temaet arbeid.

Han mottok i 2008 utmerkelse fra den indonesiske avisutgiverforeningen og i 2019 fra Journalistforbundet i Laos.

Jan har også samarbeidet også med Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker hvor han har planlagt og gjennomført flere prosjektreiser for studentene og undervist i mediekunnskap.

Erfaring betyr mest

50-plussere har med seg en betydelig erfaring og kompetanse- og ikke minst et stort nettverk etter mange år i arbeidslivet. Jan er klar på at alt han gjør i sitt firma er tuftet på erfaring fra utdanning, politisk arbeid og diverse jobber.

– Hva er det morsomste du har jobbet med i alle årene du har drevet for deg selv?

– Jeg synes det var spesielt fint å jobbe med asylsøkere og flyktninger i Norge og i Dadaab/Kenya. Men, jeg må si at arbeidet med barn og unge voksne i Libanon siden 2013, med palestinere, syrere og libanesere, virkelig har gitt meg mye tilbake. Ikke økonomisk- men på det menneskelige plan.

Ettertraktet fleksibilitet

Det kan være en stor beslutning å hoppe av en karriere du har hatt i nær 30 år, og det er ikke alle som lykkes. Men fikser du overgangen er premien frihet og fleksibilitet i livet. Jan kom dit, spesielt den dagen han kom i posisjon til å kunne si nei til oppdrag.

-Du har passert 70. Har du noen tanker om å bli pensjonist?

-Ikke før om to-tre år, hvis helsa holder, svarer Jan Vincens Steen.

Jan er født i Vang i Hedmark. Etter videregående ved Hamar Katedralskole studerte han historie, engelsk og sosiologi ved Universitetet i Oslo. I studietiden engasjerte han seg i Studentersamfunnet (DNS) og var i en periode kulturansvarlig i styret.

Del innlegget

Andre nyheter

Nyheter

Husk påmelding til medlemsmøte

Seniorkompetanse i et mangfoldig arbeidsliv Vi minner om årets første medlemsmøte i 50 til 100 1. februar kl 17.00, der vi skal dele hvor vi

Grønn skog rundt vei fremover
Nyheter

Godt nytt år!

Godt nytt år!  Måtte 2023 romme viktig og riktig fokus for hver enkelt av dere; inspirasjon, nye muligheter og et år med meningsfylt innhold.  Vi

Jul pepperkaker julekule
Nyheter

Julebrev Desember 2022

Medlemsmøte og Styremøte avholdt Endelig er vi i 50 til 100 igang igjen med medlemsmøter! En liten men svært så engasjert gjeng var samlet på